Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Válogassunk – de hogyan?

 

 

A háztartási hulladék szétválogatásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mára talán túlléptünk már azon a negatív véleményen, hogy a szelekció csupán divatos hóbort, a ráérő háziasszonyok szabadidős tevékenysége. Környezetünk megóvása mindannyiunk felelőssége! Az összeöntött, nem szétválogatott szeméttel nemcsak a Földet, egyben közvetlen életterünket szennyezzük, hanem fontos és hasznos nyersanyagokat veszítünk. Hiszen nagy része annak, amit a kukába dobunk újrahasznosítható: fűtőanyag, papír, építőipari termékek, divatcikkek, s még sok minden más előállítható belőlük.

Nemrégiben megjelent információk szerint 2015-től kötelező lesz a hulladék szelektív gyűjtése. Az illetékes szaktárca, a Vidékfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Hulladék Keretirányelv értelmében 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-, műanyag-, és üveghulladék újrafeldolgozását - az összes hulladék mennyiségéhez képest - minimum felére kell növelni. Első lépésként jövő év elejéig elkülönített hulladékgyűjtési rendszer lesz felállítva. A környezetvédelemért felelős miniszter a közeljövőben rendeletben állapítja majd meg az elkülönített hulladékgyűjtésre vonatkozó részletes szabályokat, fontosabb előírásokat. Ennek szakmai előkészítése folyamatban van, a nemzetközi gyakorlatok áttekintése, vizsgálata által. Az eddigi eredmények szerint a rendszer alapját a lengyel minta adja majd, vagyis a jövőben a hulladék elkülönített gyűjtése két típusú hulladékra terjed ki: a nedves és a száraz hulladékra.

A rendelet megalkotása után a közeljövőben életbe lépő gyakorlati változásokra visszatérünk! Addig is néhány hasznos tanács a jelenleg Ócsán alkalmazott, házaknál, zsákokban gyűjtött szelektív hulladékról:

A szolgáltató minden hónap 2. péntekén gyűjti a zsákokban, jól láthatóan elkülönített hulladékot (részletes szállítási naptárt januári számunkban találnak, illetve a www.ocsa.hu oldalon). A szelektív hulladékot átlátszó zsákban lehet kihelyezni, melynek beszerzése az ingatlantulajdonos feladata (bármilyen korábban, pl. csomagolásra használt zsák megfelelő a célra, ami fontos, hogy átlátszó legyen). A zsákokat reggel 6 óráig kell kihelyezni a házak elé úgy, hogy a közúti forgalmat ne zavarják. A szelektív hulladékgyűjtő gépjármű elhaladása után a kihelyezett zsákokat a szolgáltató nem tudja elszállítani, így ha nem szeretnénk, plusz egy hónapig tárolni a hulladékot, érdemes az időpontot betartani!

 

Gyűjtési útmutató az újrahasznosítható hulladékokról:

 

PAPÍR

Kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek -és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet, telefonkönyv.

Gyűjtési módja: tisztán, laposra hajtogatva, kötegelve, a kartondobozt nem kell zsákba tenni, elég összekötözni.

 

 

MŰANYAG

Színes és víztiszta PET jelzésű palack, kupak (pl. üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl. samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok.

Gyűjtési módja: kiöblítve, laposra taposva, áttetsző zsákban.

 

Fontos, hogy a papírhulladékokat, a műanyag palackokat és flakonokat kimosva, összenyomva tegyük a zsákba, úgy hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon bennük. Így a szállítás során a gépkocsi nem levegőt, hanem hasznos anyagot szállít és csökkenthető a szállítással járó környezeti terhelés. A kupakot vagy a lapított palackra visszatekerjük és mehetnek együtt a zsákba, vagy felajánlhatjuk a kupakgyűjtő akciók során.

A havonkénti szelektív gyűjtés mellett idén is lesz zöldhulladék gyűjtés és lomtalanítás. A tavaszi zöldhulladék gyűjtésre április 2-án és 10-én, az őszire november 12-én és 20-án kerül sor. A lomtalanítás április 16-án és 24-én valamint október 8-án és 16-án lesz. Mindegyik esetben érvényes: a szerdai napok (04.02., 11.12., 04.16. és 10.08) azokra az ingatlanokra vonatkoznak, ahonnan a kommunális hulladákot szerdán, a csütörtöki napok (04.10, 11.20., 04.24., 10.16.) ott, ahol a kommunális hulladékot csütörtökönként szállítja a szolgáltató. 

Tegyünk együtt a minket körülvevő környezetért, gyűjtsük tudatosan, nagy odafigyeléssel a háztartásunkban felgyülemlő hulladékot! Hisz mindannyiunk felelőssége és közös érdeke, hogy Földünk, országunk, városunk évtizedek múlva is egy élhető, egészséges hely legyen!

 

A hulladékgyűjtésért és –szállításért felelős közszolgáltató Vertikál Zrt. elérhetőségei:

Ügyfélfogadás:

Ócsai Polgármesteri Hivatal Hatósági és Ügyfélszolgálati Iroda - hétfő: 14.00 - 18.00.

Ügyfélszolgálat (számlázás, észrevétel): 06-22-576-070, 06-22-366-029, fax: 06-22-576-071, E-mail: penzugy@vertikalrt.hu, honlap: www.vertikalzrt.hu.

Hulladékszállítással kapcsolatos információkért a Kunépszolg Kft. telefonszámán érdeklődhetnek: 06-20-369-6440.

 

 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.