Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Tájékoztatás a március 1. után igényelhető segélyekről

 

 

A szociális ellátások rendszere 2015. március 1. napjától jelentős mértékben átalakul. Február végi ülésén törvényi előírásoknak eleget téve alkotta meg Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 5/2015. II. 27. rendeletet, amely a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról új rendszerét foglalja keretbe. (A rendelet teljes terjedelemben megtekinthető itt: 5/2015 )

 

A március 1. után életbe lépő lényegi változások:

 

A jelenleg jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátásának megállapítása a járási hivatal hatáskörébe kerül.

 

További ellátások nyújtásáról, illetve azok jogosultsági feltételeiről az önkormányzatok döntenek az ún. települési támogatás keretében. Bár a kormányzati átalakítás értelmében bizonyos támogatási formák biztosítása nem kötelező, Ócsa Város Önkormányzata települési támogatás elnevezéssel biztosít segítséget a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz és a gyógyszerkiadásokhoz. Az Önkormányzat oly módon próbálta kialakítani támogatások új feltételrendszerét, hogy minél többen bennmaradjanak az ellátottak körében.

 

Az eddigi önkormányzati segély helyébe a jövőben a rendkívüli települési támogatás lép ugyanazon feltételrendszerrel. Ez alól kivétel a rászorult kérelmező elhunyt hozzátartozójának eltemettetésének esete, amely kapcsán a 2014. évi gyakorlat alapján az egy főre jutó jövedelmet tekintve az Önkormányzat enyhít a feltételeken (a korábbi évben ugyanis szinte minden kérelmező kiesett az ellátásból). A magas temetési költségek miatt ezen segély mértéke az eddigi 20.000 Ft-ról 30.000 Ft-ra emelkedik.

 

A támogatások igényléséhez új formanyomtatványok találhatók a www.ocsa.hu weboldal „Dokumentumok” menüpontja alatt. Az új feltételrendszer további részleteiről kérjük, érdeklődjenek a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Ügyfélszolgálati irodájában.

 

Ócsa, 2015. március 3.

Ócsa Város Önkormányzata

 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.