Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Helyszín: Egressy Gábor Szabadidőközpont

 

2015. év szeptember 8. és 30. napja között, hétköznapokon tüdőszűrés lesz az Egressy Gábor Szabadidőközpontban.

Időpontok:

Hétfő, szerda: délután 11 óra 40 perctől  17 óra 20 percig.

Kedd, csütörtök, péntek: délelőtt 7 óra 40 perctől  14 óra 20 percig.

 

Tájékoztató a tüdőszűrők rendjéről

2014. január elsejétől az alábbiak szerint módosult a tüdőszűrések rendje, finanszírozása, mellyel kapcsolatban a lakosság részére az alábbi tájékoztatást adom:

1. A 18/1998. (VI.3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről című rendelet 2014. január 1-től – a javuló Tbc előfordulási gyakoriság okán, országosan – már nem a lakosságra, hanem bizonyos rizikó csoportokra vonatkozik a kötelező, ingyenes szűrés. Ezek a következők:

a) hajléktalanok; hajléktalanokkal foglalkozó dolgozók;

c) utcai szociális munkát végzők; népkonyha foglalkoztatottai;

e) a közérdekű önkéntes tevékenységet folytatók;

f) büntetés-végrehajtási intézetek; rendőrségi fogdák; közösségi szállások dolgozói;

g) bizonyos egészségügyi dolgozók;

 

18 év fölött, az adott foglalatosságot betöltött személyeknek tehát jár az ingyenes szűrővizsgálat, beutaló nélkül.

2. A 33/1998. (VI.24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről című rendelet szerint a mellkasröntgen vizsgálatot erre a célra igénylő lakosoknak 1.700 Ft térítési díjat kell fizetniük, a szűrés helyszínén kapott, a törökbálinti kórház számára szóló csekk befizetésével. A vizsgálat eredményéről három héten belül szakorvosi leletet adunk.

3. Az 51/1997. (XII.18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról című rendelt értelmében, életkorhoz kötötten, minden 40 év feletti személynek joga van évente egyszer tüdőszűrő vizsgálaton részt venni, beutaló nélkül, költségmentesen. Ehhez TAJ-kártyával kell rendelkeznie.

A kötelező tüdőszűrés tehát ma már csak kockázatnak kitett munkakörökben dolgozókra vonatkozik. Azonban az egészségével foglalkozó valamennyi felnőtt lakosoknak ajánlott részt venni szűrővizsgálaton a betegségek megelőzése, illetve korai stádiumban való felismerése érdekében, hiszen a leggyakoribb tüdőbetegségek, mint COPD, asztma, tüdőrák és tuberkulózis csak korai felismeréssel gyógyíthatók igazán jó eredménnyel. Ráadásul 40 év felett ezek a szűrővizsgálatok még ingyenesek is!

Dr. Antal Gabriella, Tüdőgyógyintézet-Törökbálint főigazgató

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.