Ócsa Város Hivatalos Honlapja

A Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatója

 

 

A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, amiből etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz keletkezik.

A mustgáz a pincékben talaj közeli magasságban összegyűlik, majd ahogy egyre több lesz belőle, egyre magasabb rétegekből is kiszorítja a levegőt és ez által oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár az életét is vesztheti. A mustgáz magas koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri az 5 térfogatszázalékot zavartság, fejfájás, rosszullét, rossz közérzet, tompaság következik be. 8-10 százalék fölött erős fejfájás, verejtékezés jelentkezik, és 5-10 percen belül elveszíti az eszméletét az ember. Vagyis hiába is tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét. Nem érzékeli, mi történik vele. Fontos tudni, hogy szén-dioxid takarmánysilókban és szennyvízcsatornák mentén is felszabadulhat, ezért ezek környékén is óvatosnak kell lenni, hogy elkerülhető legyen a mérgezés. Magyarországon évente országosan 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat.

                                                                                                       

Megfelelő (folyamatosan működtethető) szellőzés kialakításával elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A baj hagyományos jelző eszköze a meggyújtott gyertyaláng, amit térdmagasságban (vagy pálcára szerelve) tartva mennek le a pincébe, ahol leérve térdmagasságban elhelyezik azt. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget, szabad levegőre kell menni! A gyertyalángos módszer nem ad teljes megbízhatóságot a mustgáz kimutatására. Ugyanis, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztést, fulladásos halált okoz. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot.

 

A bort zárt hordóban kell tartani. Ellenőrizze, hogy az abroncsok és a dongák épek legyenek, valamint a csapokhoz, a töltőnyíláshoz és egyéb nyílásokhoz hasonlóan jól záródjanak! Érdemesebb, biztonságosabb lehet gázérzékelőt felszerelni, ami nem igényel túlzottan nagy anyagi ráfordítást. Mások tájékoztatása céljából a must forrásának idejére indokolt "Figyelem mustgáz veszély” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára.

 

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen a segítő is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza a tűzoltókat a 112 es segélyhívó telefonszámon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék használata mellett kimenteni!

 

Monor, 2015. szeptember.

Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség     

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.