Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Fotók, információk az Értéktár új eleméről

 

ÓCSAI TÁJHÁZ

 

Budapesttől 30 km-re, délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi körzet területét, mely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. A természeti értékek gazdagsága mellett - ez a vidék  talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetősége következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományából, épített örökségéből is.

A vidék látnivalóban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező öregfalu, amely máig megtartotta eredeti település szerkezetét/ kétbeltelkes település rendszer/, valamint alföldre jellemző háztípusait.

Az öregfalu központjában, a román stílusú árpád-kori műemléktemplom közvetlen szomszédságában találjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit.

Lakóházaiban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk.

 

A Tájház épületében 1920-30-as éveket idéző polgári-paraszt enteriőr kapott helyet. Tiszta szobájában a "vetett ágy" az ócsaiak által kedvelt fehérhímzés minta kincseivel kivarrva. Hátsó kamra-szobája, pedig a tájház Zöld Pont irodájának ad ma helyet., ahol a természetvédelmi területre látogatók információt, és kiadványokat szerezhetnek be.

 

A melléképületében és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek.

 

Melegedőnek nevezett házban a kenyérsütés illetve a kenyérdagasztás eszközeit, valamint a működő kemencét és csikó-tűzhelyet érdemes megtekinteni. Ez az épület adja alapját az élő családi "Kaláka napoknak", hagyományőrző programoknak, valamint az iskolás korosztálynak meghirdetett múzeumpedagógiai és tematikus foglalkozásoknak.

 

A tájház együttes néprajzi gyűjteménye folyamatosan bővül, többek között   2008-ban  a környéken egyedülálló Népviseleti Gyűjteménnyel, mely a 19- és 20. századi eredeti ócsai öltözeteket, illetve közel 50 db textilbabán az ócsai, környékbeli és Magyarország nagyobb tájegységeinek viseleteit mutatja be.

 

A Turjánház az Ócsa környéki turjánvidék különleges természeti kincseit mutatja be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú  parasztház tisztaszobája egy több funkciós terem, mely előadások, tanórák illetve időszaki kiállítások helyszíne. A régi lakószoba helyén az Ócsa környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős Duna kavicshordalékából előkerült, megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló élőhelyek ( láp, rét, kaszáló, erdő) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és növényi szárítmányok formájában kerülnek bemutatásra. A Tájház együttes kertjeiben, füstölő, zöldségtároló verem, illetve  a fűszer és a gyógynövények is megtalálhatóak, mint hajdan a paraszti udvarokban.

 

Az Ágasház portája külön álló épület még nincs átjárás a tájház együttesen belül. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. Az épület hagyományos beosztású helyiségeiben Ócsán élt, s élő emberek magángyűjteményei, illetve munkásságát bemutató kiállítások találhatók: hímes-tojás, gyöngy ékszer, ásvány gyűjtemény, szalma és iskolatörténeti kiállítás várja a látogatókat.

 

A Tájház elnyerte 2006-ban a Magyarországi Tájházak Szövetség által alapított "Év Tájháza" díjat.

 

Ócsa, 2015. szeptember 27.

 

Forrás: www.dunaipoly.hu

 

Verbőczi Gyuláné, Ócsai Tájház vezetője

 

 

tájház1

 

tájház2

 

tájház3

 

tájház4

 

tájház5

 

tájház6

 

tájház7

 

tájház8

Támogatói levél

Nyilatkozat

Határozat

Javaslattételi lap1

Javaslattételi lap2

Javaslattételi lap3

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.