Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Parlagfű mentesítés

Közlemény

Felhívás parlagfű-mentesítési kötelezettségre

 

A parlagfű kétszikű, 20-140 cm magas terebélyes igénytelen gyom, mely nagy növekedési és szaporodási erélye révén könnyen felülkerekedik más növényeken. Virágpora súlyos allergiát okoz. A parlagfű pollen két fő allergénje a légutakba kerülve a nyálkahártyát irritálja és szemgyulladást is okoz. Az allergiások száma évről évre nő.

A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni, legjobb a virágzása előtt elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést.

Irtását végezhetjük gyomlálással, kaszálással (három kaszálás biztosít megfelelő eredményt) és vegyszeres gyomirtással is.

 

Felhívom az Ócsai Lakosság figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdése alapján minden földtulajdonos, földhasználó külterületen és belterületen egyaránt köteles az adott év június 30-ig a parlagfű elleni védekezésre, azt követően pedig a virágzásnak és a pollen levegőbe jutásának folyamatos megakadályozására illetve ennek az állapotnak a fenntartására a vegetációs idő végéig. Amennyiben a földhasználó illetve termelő a védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni.

A közérdekű védekezést elmulasztóval szemben a parlagfű-mentesítésre történő kötelezés mellett, az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII.31.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján a jogszabály növényvédelmi bírság kiszabását teszi lehetővé, melynek összege 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

Ezúton kérek minden földtulajdonost és földhasználót a parlagfű elleni védekezés betartására, hiszen ezzel nemcsak a növényvédelmi bírság kiszabását kerülhetik el, hanem segítséget nyújthatnak a környezetükben lévő allergiás emberek számára is.

Tegyünk együtt egy élhetőbb Ócsáért!

 

 

                                                                                  dr. Molnár Csaba

                                                                                         jegyző

 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.