Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Tájékoztatás hőségriasztásról

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának ajánlását – 2018. július 30. (hétfő) 12:00 órától 2018. augusztus 3. (péntek) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért a tárca felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hőség idején gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról, ne várják meg, míg kialakul a szomjúságérzet, kerüljék továbbá az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy kisgyermeket, vagy háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon álló autóban. Egy napos részen parkoló autóban percek alatt akár 60 Celsius-fokra is forrósodhat a levegő, még akkor is, ha kint csupán 25-30 Celsius-fok van. Az extrém hőmérséklet az autóban kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha valaki autóban hagyott állatot, vagy gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
A nagy hőség kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának is, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Ócsai Polgármesteri Hivatal is rendelkezik olyan légkondicionált helyiséggel, amely hőségriadó esetén biztosított a Lakosság számára.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitvatartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóság weboldalán, az alábbi linken:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg

Ócsai Polgármesteri Hivatal

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.