Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Május 18-tól életbe lépő szabályok

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 1. §-ában elrendelt veszélyhelyzet időszakában a járványügyi védekezés érdekében 2020. május 18. napjától Ócsa településre – figyelemmel a központi és a helyi rendelkezésekre – az alábbi szabályok irányadók:

Ócsára vonatkozó kötelezően betartandó szabályok 2020. május 18. napjától /figyelemmel a 168/2020. (IV. 30) Korm. rendelet, valamint a 207/2020. (V. 15) Korm. rendelet rendelkezéseire/.

- Másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot meg kell tartani.

- Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

- Közterületek, parkok, sportpark és játszótér a védőtávolság megtartása mellett látogatható.

- Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat hétköznaponként kizárólag 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben, míg szombati és vasárnapi napokon kizárólag 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben látogathatja.

- A településen működő piac nyitvatartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat eltérően rendelkezhet, amelynek értelmében Ócsa településen a piac nyitvatartása: 06.00-10.00 óráig.
A piac látogatásának rendje:
A piac területén
- 06.00-08.00 óráig kizárólag a 65. életévét betöltött személy,
- 08.00-10.00 óráig kizárólag a 65. életévüket be nem töltött személy tartózkodhat.

- Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

- Vendéglátó üzlet a védőtávolság megtartása, valamint szájmaszk kötelező viselése mellett látogatható.

- A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
- A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében – így különösen az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
-    az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni,
-    az 1,5 méter védőtávolság betartása asztalonként kötelező.

- A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

- A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos.
- Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni.
-    Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés.
- 2020. június 1. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.
-    2020. június 1. napjától a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény – az 1,5 méteres védőtávolság megtartása mellett – vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható.

- Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.

- Sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

- A rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét, amely Ócsa településen megoldott, a napközbeni felügyelet kezdeményezésére az intézményen keresztül van lehetőség.

- A háziorvosi, a házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői és a fogászati alapellátás kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban, előzetes bejelentkezés alapján vehető igénybe.

- A kereskedelemről szóló törvény szerinti – Budapesten kívül található – szálláshely fogadhat vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett.

 

Bukodi Károly polgármester 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.