Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Elektromos vagy segédmotoros?

Tisztelt Lakosság!
Tájékoztatom Önöket, a kerékpárok, elektromos kerékpárok és a segédmotoros kerékpárok műszaki kategóriába sorolásáról, a vonatkozó szabályokról.

Ennek értelmében kerékpár:
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék II. A Közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak:
r/1.) pont Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
A közúti járművek műszaki vizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet B. függelék 1. rész, 1. cikk (1) bekezdés h) pontja alapján pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár az, amely külső, folyamatos, 025kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/h sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását.


Segédmotoros kerékpár:
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak:
r) pont: Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e jármű kategóriába sorolt kétkerekű, L2e jármű kategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e jármű kategóriába sorolt quad és mopedautó.
A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet B. függelék 1. rész, 1. cikk (2) bekezdés 2a) pont alapján: segédmotoros kerékpárok legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességű, a belső égésű motor esetében a motor hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, vagy elektromos motor esetében a legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4kW.
A fentieket összefoglalva a szakhatóság állásfoglalása alapján amennyiben a legfeljebb 300 W teljesményű, beépített motor a jármű önálló hajtására nem alkalmas (a pedálok folyamatos működtetése szükséges a haladáshoz), úgy a jármű a kerékpár kategóriába sorolandó, azonban ha a beépített motor a pedálhajtás működtetése nélkül is képes a járművet hajtani, vagy a 300 W teljesítményt meghaladja úgy kategóriája segédmotoros kerékpár.


Ha a jármű motorja nem csak rásegítésként működik, hanem önállóan működteti azt, akkor a közúti közlekedési szabályok tekintetében segédmotoros kerékpárnak minősül, és a közlekedés során az arra érvényes szabályokat minden körülmények között be kell tartani. Ennek megfelelően a vezetőjének legalább AM nemzeti kategóriára érvényes vezetői engedéllyel és a járműre érvényes kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, továbbá a közlekedés során kötelező a bukósisak viselése.


Kérem a fent leírt szabályok betartását a félreértések és az esetleges szankciók elkerülésének megelőzése céljából!  
Kálmán Attila r. zls.

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.