Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Súlykorlátozási szabályok Ócsán

Tájékoztatás a településen érvényben lévő súlykorlátozás szabályairól

Mint ahogyan feltételezhetően Ön is tapasztalta, az elmúlt hónapokban ún. súlykorlátozást elrendelő zónatáblák kerültek kihelyezésre valamennyi önkormányzati fenntartási út kezdő szakaszán. A táblák Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a meghatározott össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához szükséges behajtási engedély kiadásáról szóló 16/2019. (VIII. 1.) önkormányzati rendeletében foglaltakkal összhangban kerültek kihelyezésre.

A rendelet hatálya valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra kiterjed. A rendelet 2 típusú zónát különböztet meg Ócsa központi belterületén súlykorlátozás tekintetében. Az egyik az ún. Alszeg régi településrész, amelynek területén éppen a műemlékvédelem alatt álló épületek védelme miatt 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművel történő behajtás kizárólag – a behajtást megelőzően megkért és megadott – behajtási engedéllyel lehetséges. (Az érintett utcák felsorolása a rendelet 2. mellékletében olvasható.)

Az összes többi önkormányzati tulajdonú helyi közútra 7,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművel történő behajtás esetén szükséges önkormányzati engedély beszerzése.

Az így kialakult zónákra vonatkozó szabályozás nem terjed ki az állami tulajdonban lévő utakra, mivel azzal kapcsolatban az önkormányzat rendelkezéseket nem állapíthat meg. Ennek megfelelően ezen utakra vonatkozó korlátozást kizárólag a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelhet el és ennek megfelelően táblát kizárólag ő helyezhet ki. A bevezető utaknál elhelyezett 7,5 t súlykorlátozó táblák a továbbiakban is megmaradnak és azok az állami tulajdonban lévő közutakra történő behajtást továbbra is korlátozzák.

A behajtási engedély iránti kérelmet a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) vagy annak képviseletében eljáró személy nyújthatja be az Ócsai Polgármesteri Hivatalhoz az arra rendszeresített nyomtatványon.

A behajtási engedély egy napra, 30 napra, 90 napra, valamint egy adott naptári évre kérhető. A behajtási engedély kiadásáért a gépjármű tulajdonosának, vagy üzembentartójának az Önkormányzat javára az Önkormányzat által fenntartott helyi közútra történő behajtás esetén össztömegtől és időtartamtól függően eltérő mértékű útfenntartási hozzájárulást kell fizetnie. (A díjszabást a rendelet 3. melléklete tartalmazza.)

Azon gépjármű tulajdonosa/üzembentartója részére, akinek vállalkozásának, cégének Ócsa város közigazgatási területén lévő székhelye, vagy telephelye kizárólag a súlykorlátozással érintett helyi közúton közelíthető meg, az engedély a tárgyévre díjmentesen kiadható. Fontos kiemelni, hogy az engedélyt ebben az esetben is meg kell kérni minden évben és az engedélyt a gépjárműben esetleges közterület-felügyelet általi közúti ellenőrzés során fel kell tudni mutatni. Ezek a rendelkezések vonatkoznak az őstermelőként Ócsán lakcímmel rendelkező mezőgazdasági feladatokat ellátó személyekre is.

Akit a fenti szabályozás közvetlenül érint, a részleteket a www.ocsa.hu oldalon az önkormányzati rendeletek között olvashatja.

 

                                                                                      dr. Molnár Csaba s.k.

                                                                                                   jegyző

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.