Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Teljes gőzzel a vasútfejlesztésen

A Kormány döntése értelmében a Budapest Fejlesztési Központ a NIF Zrt.-vel együttműködésben megkezdi a Budapest–Lajosmizse-Kecskemét közötti vasútvonal teljes körű felújításához szükséges tervek elkészítését. 

A vonal nagy részén 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben, a vonatok dízelvontatásúak, a megállók nem akadálymentesek, és hiányoznak a parkolók, biciklitárolók. Ennek ellenére az egyvágányú elővárosi vonal még mai állapotában is kihasznált, fejlesztési potenciálja óriási. A döcögő vonatok és a kapacitáshiány miatt ritka járatkövetés ellenére az itt közlekedő S21-es vonatok gyakran zsúfoltak. 
 
Miközben az utóbbi évtizedekben a lakosság létszáma ugrásszerűen nőtt, a lajosmizsei vasútvonal eddig kimaradt a fejlesztésekből. Az elővárosi vasútvonalak közül ez az egyetlen, ami a mai napig nincs villamosítva. A kedvezőtlen állapotok mellett is nyilvánvaló, hogy szükség van a fejlesztésre, mert a mindössze óránkénti járatsűrűség ellenére gyakori a zsúfoltság a vonalon.
 
A lajosmizsei vonal fejlesztése a vasúton utazók ugrásszerű növekedését hozhatja majd. Ezzel pedig csökkenteni lehet az M5-ös autópálya és a dél-pesti térség közútjainak leterheltségét, Budapest levegőszennyezettségét.
 
A lajosmizsei vonal fejlesztése az alábbiakat eredményezheti: 
  • Sűrűbb, a városi közlekedés járatsűrűségét idéző, negyedórás követés legalább Gyáltól és legfeljebb 30 perces követés Lajosmizse - Dabas felől Budapestre, ehhez kétvágányúsítás szakaszosan
  • Átszállásmentes közlekedés Kecskemét felé is
  • Villamosított, környezetkímélő üzem
  • Jól gyorsuló, kényelmes, korszerű motorvonatok
  • Új megállók lehetőségének vizsgálata Gyál központjában, további lehetséges új megállók a XVIII. és XIX. kerületben (vizsgálandó helyszín a Paula, az Eke, a Méta és a Temesvár utcáknál)
  • A beépítettségtől függően 80–120 km/óra sebesség
  • Felújított, akadálymentesített megállók, állomások
  • A jelenleginél több P+R autóparkoló, B+R kerékpártároló
  • Külön szintű közúti átjárók Kispesten az Üllői útnál és az Ady Endre útnál, további lehetséges helyszínek külön szintű keresztezésekre a XVIII. és XIX. kerületben és Gyálon
A lajosmizsei vonal fejlesztése több tízezer ember mindennapi életére lesz hatással, így fontosnak tartják, hogy a vasúton utazók és a vasút környékén élők véleményét és igényeit is becsatornázzák a tervezési folyamatba, és ez alapján tudják fejleszteni az állomási és megállóhelyi környezetet. A kérdőívet 2021.04.15-ig lehet kitölteni, az eredmények feldolgozást követően a https://lajosmizseivasut.hu/ oldalon lesznek elérhetők, ahol a kérdőívet is megtalálhatjuk.
 
 
 
 
Forrás: 
https://lajosmizseivasut.hu/
Vitézy Dávid, A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.