Ócsa Város Hivatalos Honlapja
Felhívás parlagfű-mentesítés folyamatos elvégzésére!

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében valamennyi földhasználó egész évben köteles az ingatlanán a gyomnövények megtelepedését, terjedését, valamint a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A tulajdonosoknak (földhasználóknak) folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt a – parlagfűmentes - állapotot fenntartsák.
 
Az idei parlagfű szezontól a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek a tulajdonosok, földhasználók nem tesznek eleget, az illetékes hatóság – belterületen a jegyző, külterületen a földhivatal - közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.
 
A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös cél. Erre tekintettel Ócsa Város Önkormányzata felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.
 
A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak. https://portal.nebih.gov.hu/
A fentiekre tekintettel felszólítjuk az ingatlan-tulajdonosokat az ingatlanok területén és az ingatlanok előtti területen a szükséges kaszálás, gyommentesítés, parlagfű irtás folyamatos és haladéktalan elvégzésére a parlagfüves területek visszaszorítása érdekében.
 
 

dr. Molnár Csaba
jegyző
 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.