Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Tisztelt Ócsai Lakosok!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Pest Megyei Védelmi Bizottság tűzgyújtási tilalmat rendelt el Pest Megye területén az alábbiak szerint:

„Az utóbbi időben a rendkívüli meleg, és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a szabadtéren keletkezett tüzek jelentős része gaz és hulladék nem megfelelő égetése, felügyelet nélkül hagyása miatt keletkezett.
A keletkezett szabadtéri tüzek többsége nem erdőterületen, vagy annak határától számított kétszáz méteren belül keletkezett, hanem attól távolabb és onnan terjedt át a tűzgyújtási tilalom hatálya alatt lévő területre. Több esetben a megye településeinek belterületén hulladékégetés miatt gyújtott tűz terjedt át erdőterületre jelentős anyagi károkat okozva és személyeket is veszélyeztetve.”

Tájékoztatom Önöket, hogy a műveletlen területeken az 1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 18. § (3) bekezdése alapján: "Az erdő és a parlag tűz elleni védelme - a tűzesetek megelőzése, a tűzoltás feltételeinek biztosítása - a tulajdonos, a kezelő, illetve használó feladata. "

Tájékoztatom továbbá, hogy a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése alapján a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező az alábbi esetekben:

 

Tűzvédelmi szabálytalanság

Tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke /Ft/

Tűzvédelmi bírság legnagyobb mértéke /Ft/

1.

Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő

100.000

1.000.000

2.

Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges

200.000

3.000.000

 

A tűzgyújtási tilalom az országos tűzgyújtási tilalom feloldásáig tart.

 

Ócsa, 2012. augusztus 27.

Tisztelettel:
Dr.Szabó György

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.