Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Tízszeresére nő a talajterhelési díj jövőre – a csatorna építéshez részletfizetés kérhető az önkormányzatnál!

 

A 2012. február 1-jétől keletkező szennyvíz után tízszeresére emelkedett a fizetendő talajterhelési díj összege. Egy átlagos vízfelhasználású kétfős család eddig 2.500 Ft/hó talajterhelési díjat fizetett, 2013-ban ez 25.000 Ft/hó terhet jelent az érintettek számára. Ezért a polgármesteri hivatal idén több alkalommal felhívást tett közzé arra vonatkozóan, hogy lehetőség szerint mindenki kössön rá a szennyvízcsatorna hálózatra. Ellenkező esetben 2013-ban már a tízszeresére megemelt összegű talajterhelési díjat kell megfizetni, melynek elengedésére, mérséklésére az önkormányzatnak törvényileg nincs lehetősége.

Az önkormányzat indokoltnak tartotta egy részletfizetési lehetőség kidolgozását, amelyről a Képviselő-testület szeptember 26-ai ülésén döntött. Így a rákötés lehetőségével azok is élni tudnak, akiknek eddig szűkös anyagi helyzetük miatt nem volt lehetőségük.  A rendelet kétféle támogatotti kört fogalmaz meg: egyrészt szociális szempontokat vesz figyelembe, másik esetben az előzőekben nem támogatottak részére biztosít részletfizetési lehetőséget.

Részletfizetés adható annak, aki

  1. I.-II. csoportos rokkant, vagy akinek a közös háztartásában élő családjában I.-II. csoportos rokkant, fogyatékossági támogatásban részesülő személy van, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250 %-át, tehát 71.250Ft-ot;
  2. egyedül él, az ingatlanát tulajdonosként kizárólag egyedül használja, és a jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250 %-át, tehát 71.250Ft-ot;
  3. kétszemélyes háztartásban él és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200 %-át, tehát 57.000Ft-ot;
  4. többszemélyes háztartásban él és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150 %-át, tehát 42.750Ft-ot.

A részletfizetési kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a rászorultsági szinttől függően – önálló mérlegelési jogkört gyakorolva - 12 hónapig terjedő részletfizetést engedélyezhet. Ebben az esetben a részlet kamatmentes.

Azok, akik a fent meghatározott feltételeknek nem felelnek meg, mégis részletfizetést szeretnének, szintén benyújthatják kérelmüket. Ezekről a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt. Így legfeljebb 6 hónapos részletfizetés adható. Ebben az esetben a részletfizetésre a havi részleten túlmenően jegybanki alapkamattal egyező mértékű kamatot is kell fizetni.

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.