Ócsa Város Hivatalos Honlapja

A téli időszak beálltával ismét megjelenő veszélyforrás a színtelen, szagtalan gáz!

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltségének tájékoztatója

 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  működési területén 2012. november 13-ig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat fűtőberendezéssel kapcsolatos esethez. Tizenötször szén-monoxid mérgezés miatt riasztották őket, összesen három ember vesztette életét.

Amint beáll a hideg, nyitott ablakról csukottra váltunk, folyamatosan emelkedik a gázbalesetekkel, szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos hírek száma.

A szén-monoxid-mérgezés a téli szezon egyik legjellemzőbb veszélye, amelyet többször a tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő stb. helytelen használata okoz. A szén-monoxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Levegővétellel kerül a szervezetbe, a vörösvérsejteket támadja meg, megakadályozva ezzel az agy és a belső szervek megfelelő oxigénellátottságát. A magas szén-monoxid-koncentráció perceken belül halált okozhat! Az áldozatot rosszullét fogja el, mozgásképtelenné válik, nem tud magán és a családján segíteni, képtelen az adott helyiséget elhagyni.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei:

  • Enyhe mérgezés: enyhe fejfájás, szédülés, hányinger, tüsszentés
  • Közepes mérgezés: erős fejfájás, erős szédülés, gyors szívdobogás
  • Erős mérgezés: ájulás, nehéz levegővétel, súlyosabb esetekben halál

A balesetek oka a fűtő/melegítő berendezések nem megfelelő karbantartása, annak elmulasztása. Szintén növeli a baleset kockázatát, ha nem gondoskodunk a gázkészülék üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásról, vagy a kémény elhanyagolt állapotban van.

Megelőzésként:

  • Gázkészülékeinket évente egyszer SZAKEMBERREL vizsgáltassuk felül, ellenőriztessük.
  • Kérjük ki szakember véleményét szagelszívó vásárlása, vagy műanyag nyílászárók beépítése esetén. Ha szükséges, használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helyiségekben légelvezetőt.
  • A kémények állapotát RENDSZERESEN ellenőriztessük.
  • Kérjünk évente felülvizsgálatot gázkészülékeinkhez (kazán, bojler, konvektor). Tévedés azt hinni, hogy a bojler nem szivároghat, vagy nem okozhat balesetet.
  • Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot a kazán közelében.
  • Napjainkban egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelő használata, ez igen hasznos eszköz, tanácsos a lakás egyik frekventáltabb helyiségében elhelyezni.

 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.