Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer februári hírlevele

 

 

 

Ne legyünk könnyelműek, a tavasz még várat magára. Mostanában a hó és az eső folyamatosan váltja egymást, a hajnali fagyok komoly veszélyeket rejtenek. Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatt van hó, vagy eső esett az előző napon akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel. Kiemelten figyeljünk a lépcsőkre, illetőleg lejtős útszakaszon. Erős intenzív havazás után, esetleg ónos eső idején villanyvezetékek, ágak megtörhetnek és letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya miatt.

Mire figyeljünk, mit tehetünk meg:

-  Kísérjük figyelemmel a híradásokat és az időjárás előrejelzést!

- Célszerű előkészíteni hólapátot, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

- Érdemes átgondolni, főleg kis településeken élő idősebb honfitársainknak, hogy ivóvízből (ásványvízből), nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből néhány napra előre bevásároljunk.

- Amennyiben anyagi lehetőségeink megengedik, érdemes hordozható radiátort, fűtőtestet beszerezni, és fűteni azokat a helyiségeket is, amelyeket nem tudtunk kellően felfűteni. Ugyanis a lakás fűtése jellemzően nem egyenletes, és hőmérsékleti eltérések miatt könnyen megfázhatunk.

- Szeszes italt ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából!

- A kinti kerti csapokat tartsuk továbbra is zárva.

- Amennyiben hagyományos tüzelőberendezést kandallót használunk, a használata során különös figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre. A füst elvezetésére.

- A kémények állapotát folyamatosan ellenőrizzük, fontos a megfelelő keresztmetszet, és a szabad légáramvezetés.

- Fokozottan figyeljünk a PB-gázzal használt fűtőtestek égéstermékének elvezetésére. Ne használjuk folyamatosan zárt térben, amennyiben belső teret fűtünk vele, 2-3 óránként szellőztetni kell! Az ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.

 

Ha utaznunk kell:

- Főleg idősebb személyeknek, amennyiben feltétlenül utazni kell lehetőleg kísérővel induljon el. Ha gyalogosan kell megtennie nagyobb távolságot, több rétegben öltözzön fel, a felsőruházata pedig legyen vízhatlan.

- Ne felejtsen el magával vinni meleg italt, kávét vagy teát!

- Csak megfelelő, kifogástalan műszaki állapotú gépjárművel téli gumiabroncsokkal induljon útnak. Ellenőrizze az elakadásjelzőt, a gépjármű megfelelő világítását, mert ködös szürke időben nagyon fontos a láthatóság. Továbbá legyen a gépjárműben hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére homok, lapát vagy ásó.

- A nagy havazások miatt, az indulás előtt autójában helyezzen el meleg takarót, zseblámpát, meleg teát, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert!

- Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló autójában tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó-gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak! Zárt térben, garázsban ne járassa a motort!

 

 

Kérjük, hogy a hideg idő beköszöntével az eddigieknél jobban figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is!

 

Amennyiben tudomást szerez olyan személyről, akit akármilyen okból kihűlés veszélyeztethet, kérjük, hívja az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es telefonszámokat, vagy jelezze a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak!

Egyben kérjük, hogy senki ne szégyellje, ha bajban van! Kérjen segítséget az önkormányzattól, illetve a különböző szociális és segélyszervezetektől, legyen szó tüzelőről, élelmiszerről vagy bármi másról!

 

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.