Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Bűnmegelőzési tanácsok a húsvéti ünnepekre

 

 

A Húsvéti Ünnepek időszakában a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, ahol tartani lehet vagyon elleni jogsértések elkövetésétől. Az ünnepek alatt is kollégáink mindent elkövetnek a közrend, közbiztonság, valamint a Húsvétra készülő vásárlók biztonságos közlekedése érdekében. A feladataink közé tartozik - az ünnepi bevásárlások időszakában is - a közlekedési balesetek megelőzése érdekében, az ittas járművezetők kiszűrése, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, pirotechnikai termékeket forgalmazók ellenőrzése.

Két fő veszélyforrást emelnénk ki, ahol fokozott figyelmet kérünk az állampolgároktól:

I./ A közúti közlekedésben, tömegközlekedés során

 

Mint általában az ünnepeink, így a húsvéti ünnepek is a családi összejövetelek és a vendégfogadások időszaka. Ezekben a napokban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő. A közúti forgalom jelentős megnövekedése fokozott veszélyekkel jár, amelyhez hozzájárul - a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója - az ittas járművezetések magas aránya.

Hazánkban, de az Európai Unióban is a gyorshajtás mellett az ittas járművezetés a közúti tragédiák legfőbb oka. A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki - észlelési idő növekedése, reflexek lassulása -, amelyek a biztonságos és felelősségteljes közlekedéssel nem összeegyeztethetőek.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban. Megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, és képes egy társaság, vagy a családtagokat épségben hazaszállítani. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak értékeikre. A zsúfolt közösségi tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon, vonaton, buszokon jellemzően fordulnak elő alkalmi lopások, zseblopások, táska, illetve csomaglopások. Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket. Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, és ne használják a mobiltelefonjaikat. Tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében. Vásárlás, utazás során, egy közlekedési eszközön, de akár áruházban, bevásárlóközpontban, ha oda nem illő, szokatlan esemény történik - vitatkozás, kiabálás, lökdösődés, vagy rosszullét, stb. -, az esetlegesen szükséges segítség nyújtás mellett, tanácsos még inkább odafigyelni értéktárgyaikra. Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zavart.

Amennyiben mégis azt tapasztalják, hogy a tömegközlekedési járműveken a legnagyobb odafigyelésük ellenére is eltűnt valamilyen értékük, értesítsék a vonat, illetve buszvezetőt, a jegykezelőt, és a rendőrséget.

II./ Bevásárlóközpontok, piacok, nagyobb tömegeket vonzó helyeken

A táskájukat tartsák bezárva, kezüket tegyék rá. Semmiképpen ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra. Utazás, vagy várakozás során kerüljék a tülekedést. Értékeikre ne hívják fel a figyelmet. Az alkalmi lopásokat, zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, mielőtt elindulnak otthonról. A PIN kódjukat ne írják le, és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett, lehetőség szerint jegyezzék meg a számokat.
A pénz és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák. Irataikat a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják.

Amennyiben a lopás tényét észlelik, lehetőleg ne szálljanak szembe a tolvajjal egyedül. Hívjanak segítséget, és azonnal értesítsék a rendőrséget. Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le. Vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba, figyeljenek oda mobiltelefonjaikra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják.

A parkolás után, vagy vásárlásaik között ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt árucikk. A parkolást követően, ne tegyék a csomagjaikat, táskájukat a csomagtartóba, ezt a tolvajok kifigyelhetik, tegyék oda azokat még indulás előtt. A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, az ablakbetörés módszerével elkövetett lopáshoz pedig elegendő lehet néhány másodperc is. A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsiba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a műveletet szintén kifigyelhetik az alkalmi tolvajok és feltörhetik a gépkocsit. Amennyiben észlelik, hogy feltörték a gépjárművüket, ne nyúljanak semmihez annak érdekében, hogy a lehetséges nyomokat megőrizzék. Értesítsék a rendőrséget.

Kívánjuk, hogy legyen Mindenkinek békés, boldog ünnepe!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.