Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Árvízi védekezés

 

 

Egyre nagyobb erőfeszítést igényel a támadó dunai árvíz már hazánkban is. Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell. Pest megyében Százhalombatta, Nagymaros, Szentendre, Leányfalu, Sződliget, és Vác végez hivatalosan is megelőző munkálatokat. Rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben egész Pest megyében. Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisorosziban másodfokúra emelkedett a készültségi fokozat. A Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat ellepheti a víz, az előrejelzések szerint a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet az út szintjéhez képest.

Nagymaroson, Kismaroson az ártérben épült házakban, házsorokban, a kiemelten nagy kockázat miatt, kitelepítésére kerülhet sor. Kérjük az érintett állampolgárokat, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert a víztömeg erős sodrással, magasan a megszokott árszintek felett vonul majd le, jelentős veszélyhelyzetet teremtve az ott lakók számára.

Felhívjuk a lakosság figyelmét - mivel a közelítő árvíz az ártereket nagy valószínűséggel el fogja önteni -, hogy az itt épült lakóházakból, nyaralókból mentsék ki az értékeket, helyezzék azokat biztonságba. Érdemes a vízre tett csónakokat partra húzni, a tartóköteleket pedig, a magas vízszinthez igazítva beállítani. A vízbe ne sétáljanak bele, mert az erős sodrás állattetemeket és veszélyes hulladékot is magával ragadhatott, így a fertőzésveszély kockázata jelentős.

Az árvízveszély által érintett területeken jellemzően feltűnnek az állampolgárokat megtévesztő ismeretlen személyek, akik a nehéz, kiszolgáltatott helyzetbe kerülő ingatlantulajdonosok jóhiszeműségét használják ki. Magukat a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva, telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban, esetleg lakásokba kopognak be azzal az ürüggyel, hogy az árvízhelyzetre való tekintettel felmérést készítenek az ott lakók számáról, és vagyontárgyairól. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, munkatársaik jelenleg – sem telefonon, sem személyesen - adatfelmérést nem végeznek.

Ezért kérjük főként az árvíz által érintett területek lakóit, hogy azok, akiket hasonló ürüggyel megkerestek, vagy akiknek a gyanúsan viselkedő személyekkel kapcsolatban érdemleges információjuk van, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a 06-80-205-500-as zöldszámot a lakosság még gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatása érdekében hozták létre. Az érdeklődők információkat kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a +36-1-469-4168 számokon is.

 

Budapest, 2013. június 6.

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.