Ócsa Város Hivatalos Honlapja

A 1359-es adományvonalon és bankszámlán is segíthetünk a Fülöp-szigeteki katasztrófa károsultjain!

 

 

 

Budapest, 2013. november 11. – A legfrissebb adatok szerint több mint 5,4 millió károsultja van a Fülöp-szigetek központi részén végigsöprő Haiyan tájfunnak. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából (DREF-Disaster Response Emergency Fund) 475.495 CHF értékű pénzbeli gyorssegélyt biztosított a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak megsegítésére. A Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezetek felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján.

 

A helyiek által Yolandának nevezett Haiyan tájfun – az egyik valaha jegyzett legerősebb tájfun – halálos erővel söpört végig a Fülöp-szigetek központi, Visayas régióján múlt pénteken, sorozatos földcsuszamlásokat okozva Kelet-Samar tartományaiban, Leyte és Cebu városokban, valamint a Panay-, és Palawan-szigeteken. Az erős szél és a tengervíz épületeket, közösségeket és családokat pusztított el. A kritikus infrastruktúrában keletkezett károk gyors felmérése nehéz, és a hatóságok még mindig folytatják a sérültek számának megállapítását. A jelenlegi adatok szerint 944.586 családot és 4.283.290 embert tartanak nyilván károsultként, közülük 71.623 családot, 330.914 szállásoltak el 1223 evakuálási központban. Eddig 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult. A Szociális és Fejlesztési Minisztérium becslése szerint több mint 5,4 millió embert érint a vihar 40 tartományban. A legsúlyosabb károkat Tacloban város szenvedte, ahol a vihar három méteres hullámokat tolt a szárazföld belsejébe. A vihar levonulását követően a Vöröskereszt folytatja a kutatás-mentést és szükségletfelmérést. A segélyszállítmányok eljuttatása komoly gondokat okoz Taclobanba és más érintett településekre, mivel a repülőtér jelentős károkat szenvedett, az utakat pedig a kidőlt fák, póznák és a felhalmozódott törmelék teszi járhatatlanná. A rombolás mértéke hatalmas, a szökőár pusztításához hasonló. Az áram- és telefonszolgáltatás részben összeomlott, áldozatok százezrei vannak elvágva a külvilágtól. Hiányzik a tiszta ivóvíz is. A tájfun a Vöröskereszt épületét sem kímélte, ezért más helyet kellett keresniük a műveletek koordinálására.

 

A Nemzetközi Vöröskereszt Fülöp-szigeteki képviselője, Bernd Schell szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek gyorsan a helyszínre érkezzenek. „Élelmiszer, víz, szállás és az egészségügyi ellátás az azonnali pioritásunk” – mondta. A helyszínre telepített sürgősségi katasztrófaelhárító csapatok dolgoznak a segélyezés minden területén. A Fülöp-szigeteket több katasztrófa sújtotta az elmúlt hónapokban – többek között a 7,2 erősségű földrengés Boholban, tájfunok és áradások Luzonban – így a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt csapatai már számos, a vihar által érintett területen eddig is dolgoztak.

 

A  Nemzetközi Vöröskereszt november 12-én újabb sürgősségi segélyfelhívást tesz közzé a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt támogatására. A gyűjtésből a családok ezreinek kell humanitárius segítségnyújtást biztosítaniuk. Az elsőként pénzbeli, természetbeni vagy logisztikai segítséget felajánló Amerikai, Ausztrál, Brit, Német, Finn és Holland Vöröskereszt mellett, amelyeknek egyes segélycsapatai már a helyszínen dolgoznak, számos ország nemzeti társasága fordul sürgősségi felhívással nyilvánosság felé, amelyhez tekintettel a katasztrófa súlyosságára és az érintettek nagy számára, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik.

 

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja vagy az ’ADOMANY’ szót elküldi az 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait az alábbi számlaszámon is:

 

Belföldi átutalás esetén:

 

K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”TÁJFUN”)

 

 

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:

 

K&H Bank Zrt.

Nemzetközi számlaszám (IBAN):

HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009

 

SWIFT kód: OKHBHUHB

(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni: „TÁJFUN”)

 

 

Köszönettel,

 

Magyar Vöröskereszt

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.