Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Madárvárta

Ócsai Madárvárta Egyesület

Honlap: www.omve.hu

Tevékenységünk legfontosabb része az énekesmadarak monitoring jellegű vizsgálata. Ennek keretében 1983-2006 között 155 fajba tartozó közel 275.000 madarat fogtunk és gyűrűztünk, és mintegy 90.000 ezer visszafogásunk volt.

Adatbázisunk segítségével nem csak különböző madártani szempontú elméleti kérdésekre (pl. a különböző fajok egyedszám- és arányváltozásai, a populációk kor- és ivarstruktúrájának alakulása, a területhűség, az egyedek kondíció változásai, vedlés dinamikája, ekto- és endoparazitáltság) tudunk válaszokat adni, hanem a terület változását detektáló közösségszerkezeti változásokat is ki tudjuk mutatni, ami a terület kezeléséhez nyújthat alapinformációkat. Az adatok másik gyakorlati szempontú felhasználása a klímaváltozással kapcsolatos. Adatsorunk több, mint két évtizedes, a mintavétel teljesen standard mind a hálóhelyek, mind az évi időintervallum vonatkozásában. Mivel egész évben dolgozunk a területen, így a különböző vonulási típusú fajok (rezidensektől az obligát vonulókig) teljes spektrumáról vannak adataink (a vonulás időzítése a fogási görbék jellemző pontjainak változásai alapján, a szezonon belüli madarak faj és egyedszáma, a korcsoportok aránya, a visszafogott madarak száma és aránya, a visszafogás időtartama, testtömeg, szárnyhossz, kondíció, kontúrtollak vedlése, evezőtollak vedlése, stb.), amelyek értékelésével információkat lehet kapni a klímaváltozás madarakra gyakorolt hatásairól. A tevékenység során születő információk egyrészt publikációk formájában válnak nyilvánossá (több mint százötven magyar és idegen nyelvű cikk, poszter, előadás), másrészt a középiskolai tanulmányi-verseny dolgozatok, tudományos diákköri dolgozatok, egyetemi szakdolgozatok, doktori disszertációk formájában válnak hozzáférhetővé. Egyesületünk tevékenysége az utóbbi időben többször is nyilvánosságot kapott az írott és elektronikus médiában.

A területen való hosszú idejű és rendszeres jelenlétünk rendkívül fontos a terület megőrzésében, a károkozások megakadályozásában.

A területen a 70-es évek végéig tőzegbányászat folyt, ennek minden káros és maradandó hatásával. Csoportunk gyakorlati természetvédő tevékenysége nagyban hozzájárult ezek megszüntetéséhez, mérsékléséhez. Megtisztítottuk a területet a hulladéktól, felszedtük a kisvasút nyomvonalán a talpfákat, vízlefolyást akadályozó földmunkát végeztünk, csökkentettük a flóraidegen növényzetet, és helyükre őshonosakat telepítettünk. 1999-ben nagyszabású rekonstrukciós munkába kezdtünk a terület északi részén, a terület vegetációs mozaikosságának helyreállítását, nyíltvíz felületek, szegélyek kialakítását célozva.

Előadásokat tartunk általános- és középiskolákban és a Madárvártán is. 2004-ben létrehoztuk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz csatlakozó területet és a tevékenységünket bemutató tanösvényt. Az alkalmi látogatók, iskolai csoportok, természetjárók száma tavaly 1697 volt. Igény szerint segítjük a hozzánk forduló általános- és középiskolai csoportok gyakorlati és terepi képzését, a környezeti nevelők munkáját.

2002-ben átadtuk az Egyesület Oktatóközpontját. Ez lehetővé tette minden tevékenységünk magasabb szintű folytatását, mivel gyakorlatilag egész évben jelen tudtunk lenni a területen, időjárástól függetlenül.

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.