Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Tájházegyüttes

Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.

Idegenvezetés és fotózási helyszín információ: 06-30/494-3368
E-mail: ocsaitajhaz@dinpi.hu
Honlap: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/ocsai-tajhaz
Nyitvatartási rend:
Egyéni látogatók számára:
péntek: 10.00-16.00
szombat: 10.00-16.00
vasárnap: 12.00-16.00
Csoportos bejelentkezésre 10 fő felett, keddtől-csütörtökig van lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.
Hétfő szünnap.
 

Ócsa legidősebb része, az Öregfalu, közepén a XIII. század elején épült román bazilikával, igazi néprajzi csemege. 1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek kétbeltelkes településszerkezete több száz éves. A templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a XVIII. század végén épültek. A településforma lényege, hogy nem a lakóház udvarán, hanem a lakótelkeket övező kertben, ólastelkeken voltak a telkes jobbágyok istállói, széna-szalma boglyái, cséplőhelyei és itt tartották az egész állatállományt. Mivel a férfiak igen sokszor éjszakára is kint maradtak, a szállástelkes ragadványnév is ismert erre a településszerkezetre.

A védelemnek köszönhetően ma hat egyedi műemléki védelem alatt álló ház van az öregfaluban, megőrizve a kor magyaralföldi építészetének sajátosságait.

Az először megvásárolt, közvetlen a templom mellett álló épület és porta ad otthont néprajzi gyűjteményünk nagy részének. Ezt az épületet irodának szánták, de hamar felszínre került számos kulturális érték, mint például a kétbeltelkes településszerkezet, népi építészetünk magyaralföldi háztípusának épen megmaradt házai, továbbá a pincesor, amely nem üres csigaházhoz hasonlóan, elhagyatottan maradt fenn, hanem gazdag élet tölti meg. A pincesoron 300 éve minden évben megtöltik a hordókat. Tárgyi emlékeiket, eszközeiket és szerszámaikat megőrizték, sokat azok közül még használnak is.
Minden arra sarkallta az akkori vezetőt, hogy összegyűjtse, megmentse mindezt az utókor számára. Megszületett az elhatározás, elkezdődött a gyűjtés. A gyűjtemény 80-90 százalékát szeretettel, segíteni akarással ajándékozták oda az ócsai lakosok. 1980-ban falra került a működési engedély és megnyílt a látogatók előtt az Ócsai Tájház.

Ma már öt porta épületegyüttesének összefoglaló neve a Tájház. A telkek egy kivételével átjárhatók, az udvaron padokat helyeztünk el, hogy ebben a régmúltat idéző, békés környezetben mindenki kedvére megpihenhessen.
Az épületeknek külön nevük van. A Tájházban és az udvarán lévő istállóban található a néprajzi gyűjtemény. A szomszédos telken egy annál szerényebb, kéthelyiséges zsellérház áll, ezt Melegedőnek nevezzük. Ezt az épületet "belaktuk" és igyekszünk élettel megtölteni. Működik a kemence, a csikótűzhely.
Az Ágasház portájára jelenleg még nincs átjárás, oda az utcáról mehetünk be. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. Ez a három épület egyedi védelem alatt áll.
Időben a következő ház, ami az együtteshez "csatlakozott" a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság irodája.
Végül 2002-ben adták át a Turján házat. Minden igényt kielégítő oktatóházat kaptunk, az udvarok, átjárók pedig még több helyszint biztosítanak a pihenni vagy nosztalgiázni vágyóknak.

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.