Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Nádas Tamás műrepülő világbajnok életútja (1969-2014)

Nádas Tamás műrepülő világbajnok 1969-ben született Ócsán. Itt járt  általános iskolába, majd itt is érettségizett az  Ócsai Bólyai János Gimnázium és Szakközépiskolában. Bár elszakadt Ócsától, mindig nagy szeretettel látogatott haza.

Bátran mondhatjuk, hogy Nádas Tamás napjaink egyik  legjobb magyar műrepülője volt.

A kezdetekről így nyilatkozott egy riportban:
"Először egyáltalán nem érdekelt a repülés, 28 éves koromban, egy barátom unszolására kilátogattam a budaörsi repülőtérre, ahonnan egy kisgéppel vitt el a barátom néhány körre. Egy borzalmas Cessna-val repültünk, 5 méteren kinyílt az ajtó, amit be kellett drótoznunk, ezután 50 méteren kezembe nyomta a kormányt, hogy repüljek vele én."

Nádas Tamást annyira megfogta az élmény, hogy még aznap megkezdte kiképzését. Néhány hónap után meg is szerezte szakszolgálati engedélyét. Gyakorlatilag annyira beleszeretett a repülésbe, hogy már az első pillanatban úgy gondolta, hogy  műrepülni szeretne. A pilóták nagy része csupán „két dimenzióban“, ún. talpon repül. Őt az érdekelte, amikor egy gép „három dimenzióban“ tud mozogni a levegőben.

Később  átült egy Z–142-es típusba és ezzel  folytatta műrepülős pályafutását. Teljes műrepülős kiképzése 2001-ben fejeződött be, ekkor már Jak–18, Jak–52, valamint Z–726-os típusokon csiszolta tudását. Később együléses gépeken hasította a levegőt (Jak–55M; ACRO–230; CAP–231; Z–50LS), és számos hazai rendezvényen örvendeztette meg a közönséget.

Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve a 2007-es év. Ekkor érkezett meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett Extra 300 LP típusú repülőgépe, mellyel már méltó ellenfélként vehetett részt a különböző versenyeken.

A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozta meg gyümölcsét, amikor a Magyar Bajnokságon aranyérmet szerzett, valamint Q-programban is európa-bajnoki  arany lett a jutalma.

2010. május 31. és 2010. június 5. között a Kecskemét melletti Matkópusztán rendezték meg a Nyílt Magyar Motoros Műrepülő Bajnokságot - mely a tavalyi évhez hasonlóan – ismételten Nádas Tamás győzelmét hozta. Mivel nemzetközi mezőny nevezett, FAI nemzetközi futamnak minősült a rendezvény, így a helyezettek két díjat is kaptak (magyar nemzeti bajnoki és FAI nemzetközi díj). Nádas Tamás természetesen itt is Magyar Bajnok lett, mint ahogy 2009- 2012-ig folyamatosan.

Az általános sportkódex alapján, aki folyamatosan háromszor nyeri meg ugyanazt a versenyt, azt örökös cím illeti meg, tehát joggal mondhatjuk, Nádas Tamás immár örökös magyar műrepülő bajnok.

2011-ben és 2013-ban az év műrepülő pilótája címét nyerte el.

Nádas Tamás 2012-ben Nyíregyházán szerezte meg világbajnoki címét a X. Advanced Műrepülő Világbajnokságon a "free" programban. Az örökös Magyar Bajnok megszerezte első világbajnoki címét.

Tamás nem húzta ki magát a társadalmi munkából sem, melynek célja a keceli Pintér Művek Haditechnikai Parkban a repülőeszközök megtisztítása.

A  műrepülő világbajnok csapatával egy a Magyar Légierőből kivont ZLIN repülőgépet tisztított meg és fogadott örökbe. A csapat vállalta, hogy minden évben mennek és megtisztítják az örökbefogadott gépet.

És ezzel véget ért egy álom.

Így szólt az aznap reggeli hír: "Néhány héttel születésnapja előtt 2014. március 7-én péntek délután tragikus repülőgép balesetet szenvedett Nádas Tamás(+44), műrepülő világbajnok, többszörös magyar bajnok. Nádas ezt az évet közel-keleti bemutató repülésekkel indította. A körút második állomására, Katarba utazott, ahol a helyiek először láttak műrepülést. A magyar profi a Quatar RAcing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon vett részt, azonban gépe egy fejjel lefelé végrehajtott, a föld felett néhány méterre végrehajtott manőver közben lezuhant."

Feltételezések szerint repülőgépe madárral ütközött.

Nádas Tamást szülővárosában, Ócsán helyezték örök nyugalomra.

2014-ben Ócsa díszpolgárává választott.

Eredményei:

2009.

 • Magyar Bajnokság: aranyérem
 • Európa-bajnokság Q program: aranyérem
 • Csehország nemzetközi kupa: ezüstérem
 • Spanyolország Mediterrán kupa: bronzérem

2010.

 • Magyar Bajnokság: aranyérem
 • Világbajnokság: összetett 8. helyezés

2011.

 • Magyar Bajnokság: aranyérem
 • Dél-afrikai Köztársaság idénynyitó kvalifikációs műrepülő versenye: aranyérem
 • Magyar Repülő Szövetség: Év Műrepülő Pilótája

2012.

 • Magyar Bajnokság: aranyérem
 • 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság Free program: világbajnok

2013.

 • Magyar Repülő Szövetség: Év Műrepülő Pilótája

 

Ócsa, 2016. november 15.
Forrás: Internet
Összeállította: Pappné Hajdu Katalin

Mellékletek:

 

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.