Föld Órája Ócsán | 2016. március 19.

A Föld Órája Kihíváshoz idén Ócsa is csatlakozott. A címet végül Pilis nyerte el, de a WWF Magyarország elismerő szavai, így is óriási büszkeséggel töltenek el bennünket.

Virág Pistike még csak négy éves. Délben, a babgulyásba mártott kenyér majszolása közben láttam meg, amint apukája mellett ücsörgött a számára hatalmas műanyag széken. Ő is a több mint száz önkéntessel együtt szorgoskodott március 19-én szombaton, így részese lehetett a városi szemétszedési rekordnak, mely során 90.000 liter hulladék gyűlt össze Ócsa külterületeiről.

Március 19-dikére több kihívást is megfogalmaztunk és meghirdettünk. Az első tervünk Ócsa külterületeinek megtisztítása volt közös erővel.

Föld Órája Ócsán 2016

Föld Órája Ócsán 2016A szemétszedés gondolatával azonban nem elégedtünk meg. Úgy döntöttünk elektronikai hulladékgyűjtést is szervezünk, megelőzve ezzel azt, hogy ezek a kütyük is végül a külterületeken végezzék. A Polgármesteri Hivatal udvarán vártuk a régi, már megunt vagy éppen nem működő berendezéseket, ill. házhoz is mentünk, ha valaki saját gépkocsi hiányában nem tudta behozni az elromlott tárgyakat.

Reggel nyolc órakor találkoztunk a Polgármesteri Hivatal udvarán. Körülbelül száz önkéntesnek osztottunk kesztyűket, zsákokat a takarításhoz, de ami rövidesen történt arra még mi sem számítottunk. Sorra kaptuk a hívásokat, hogy a zsákok elfogytak, szükségük van utánpótlásra. Bukodi Károly polgármester úr az „ellátmány autó” sofőrjének szerepébe bújva jött-ment a helyszínek között, zsákokat vitt, vizet osztott, de akadt olyan hely, ahol még lapátra és ásóra is szükség volt.

„Tudtam, hogy nagyon sok a szemét, de amikor a csapatok elkezdték összeszedni, derült ki, hogy még több és több zsákra van szükség. Végül összesen 660 db fogyott el. Volt olyan hely ahol a lomokat azonnal konténerbe dobáltuk. Ott négy darab négy köbméteres konténer telt meg. Volt ahol gépi erő kellett, ott egy homlokrakodó 50 tonna szemetet szedett össze. Ez a maga nemében rekord, mégis elszomorító” – emlékszik vissza a polgármester.

„Pelenkát, pet palackot, építési hulladékot, ágymatracot, két WC csészét, de még Buddhát is találtunk” – mesélik a Kis Zöldek, akik a Halászy Károly Általános Iskolából jöttek Mrázné Gáspár Tünde vezetésével. A délelőttről, az „élményeikről” kérdezgetem őket, miközben a gyerekek büszkén mutatnak nekem egy állati koponyát, a szerzeményüket. Csillogó szemmel mesélik, hogy „ezt” majd otthon kifestik. A Székesi út elején szedtek szemetet, 60 db 100 literes zsákot használtak el – mesélik, és a tanárnő azt is hozzáteszi, hogy rengeteg olyan kacatot szedtek össze, ami nem bomlik le. Kiderül az is, ők nem csak ezen a napon aktívak, a Kis Zöldek csoportja az év minden napján környezettudatosan gondolkozik.

A Nagévtől a Könyvklub sarkáig tevékenykedett Szűcsné Jánosné 25 fős csapata (Napsugár Óvoda, Nefelejcs Óvoda, Manóvár Bölcsőde). „Szalonnanyárssal szurkáltuk fel a popsitörlőket” – újságolják nevetve. Nem ítélkeznek, pedig megtehetnék. Összeszedték, pedig nem ők szórták szét. Ámulva hallgatom, ahogy a nem éppen felemelő munkáról beszélnek.

A bicikliút végén, az erdő szélén szedtük a szemetet – meséli az Ócsai Lakópark alkalmi szerveződése. Kissé csalódottan újságolják, hogy a 80 családból összesen négy család jött el. Ráadásul szerintük hiába szedték össze, rövid időn belül újra halmozódni fog a szemét ott. Úgy tűnik a miérteket felesleges keresnünk, abban maradunk, hogy egy kamera felszerelése és erősebb kontroll talán megoldás lehetne a problémára.

Föld Órája Ócsán 2016Amíg a szemétszedők dolgoztak, a „Templom” téren fatüzelésű kályhán rotyogott hetven liter babgulyás, melynek elkészítését szintén önkéntesen vállalta Radics József. Ezzel az étekkel vártuk a délben visszaérkező fáradt szemétszedőket. A közös találkozás, élménymegosztás nagyon jó csapatépítő erővel bírt.

Az ebéd elkészítése mellett megkezdődtek az előkészületek az esti kihíváshoz is. Németh Zsolt rajztanár mérnöki pontossággal tervezte meg annak a villanykörtének a felnagyított mását, amit este a tervek szerint gyertyákkal egyfajta élő képként keltünk életre.

A napi eseményeinkhez csatlakozott az Egressy Gábor Szabadidőközpont is, ott a délelőtt folyamán Öko-ékszer készítő műhellyel és újsággyűjtéssel is várták a lelkes környezetvédőket.

A szemétszedés egy külön kiemelendő területe volt egy ház előkertje. Horváth Lajos bácsit szinte egész Ócsa ismeri, aki nem, az biztosan hallott már róla. Tevékeny társadalmi életet élt, azonban 88 évesen jelenleg egyedül él, és mozgáskorlátozottként nehezen vagy szinte egyáltalán nem birkózik meg a ház körüli teendőkkel. Úgy gondoltuk nagy segítség lenne neki, ha önkénteseink egy csapata megtisztítaná előkertjét az elburjánzó gaztól. A Küstörgő Néptánccsoport hét tagja Lajos bácsi nagy örömére rakott rendet a ház előtt.

Föld Órája Ócsán 2016Nem mellékes az sem, hogy míg az önkéntesek kézi erővel szedték a szemetet a külterületeken, addig a főutcán Halmosi Attila jóvoltából egy takarítóautó cirkált, hogy az út széle is ragyogjon.

Meggyőződésünk, hogy a megelőzés épp olyan fontos, mint a már meglévő probléma megoldása. A rendezvény szervezése folyamán felmértük a városunkban lévő szabadtéri szemetesedényeket, és úgy döntöttünk kilenc újat rakunk ki a szombati nap folyamán. Köszönjük Galambos Csabának a segítséget, munkája felajánlását.

Föld Órája Ócsán 2016„Ha még többen olyan aktív település lesz, mint az Önöké, biztosan egy szebb jövő elé nézünk.” WWF Magyarország

 

A városi akciónk este folytatódott tovább. A terv a délelőtt felrajzolt hagyományos villanykörte „feloltása” gyertyákkal, majd az Ócsai Református Műemléktemplom fényeinek lekapcsolása volt. Sikerült! A gyertyák pici fénye körberajzolta az izzó sziluettjét, majd amikor a templom fényei kihunytak, az élő villanykörténket is lekapcsoltuk és tettünk egy kört a templom körül. Az estét egy közös fényképpel zártuk, illetve azzal az elhatározással, hogy jövőre újra találkozunk!

Föld Órája Ócsán 2016

További fotók a galériában.