Ócsa Város Hivatalos Honlapja

Palást

Az Ipolyságtól északra, a történelmi Hont megye közepén, a mai Lévai járás keleti csücskében (a magyar-szlovák nyelvhatáron), a Korpona és a Litva (Csábrág) patak összefolyásánál, illetve ez utóbbi majd két kilométenyi hosszú kanyargós völgyében települ a vidék régi, gazdag történelmi múltú, hagyományőrző faluja, Palást község.

A festői táj letelepülésre ösztönző kedvező adottságait a régi korok emberei is felismerték, hisz a hatalmas határ magába foglalja a folyóvölgyeket és teraszokat, a megfigyelőhelyek kialakítására alkalmas magaslatokat, a rejtekhelyet nyújtó sziklaüregeket, szőlődombokat, nagy kiterjedésű erdőrengetegeket, a bő vizű forrásokat, a gazdag növény- és állatvilágot egyaránt.

Éltek már errefelé embercsoportok például a bronzkor korai szakaszában is. Ezt bizonyítják többek közt a Paláston előkerült kerámiamaradványok, a plasztikus bütykökkel, karcolt díszítéssel készült bögrék, vagy a szomszédos településeken (Méznevelő, Felsőtúr) felbukkant úmatemetők, félholdidomú bronzsarlók stb.

Tovább Palást honlapjára.

Kose

Észtország fővárosától, Tallintól 40 km-re Harjumaa megyében található Kose városa. A település legrégebbi nevezetessége a XIII. században épült templom.
Lakosainak száma: 5800 fő.

A testvérvárosi szerződés aláírására 2007. november 9-én került sor.

tovább Kose honlapjára.

Dalgety Bay and Hillend

2015. május 30-án ünnepélyes keretek között került sor Dalgety Bay and Hillend és Ócsa városok kapcsolatának hivatalos megpecsételésére az Egressy Gábor Szabadidőközpontban. A két közösség közötti kapcsolat 2008 óta sikeres és gyümölcsöző, az egységes célok érdekében a helyi önkormányzatok megállapodtak a környezetvédelemmel, kultúrával, kereskedelemmel, gazdasággal, oktatással és turizmussal kapcsolatos projektek fejlesztésében. Az egyik legfontosabb közös cél a két város polgárai és országaik közötti barátság, a kölcsönös látogatások, a cserediák programok, és a települések társadalmi és kulturális intézményei közötti kapcsolatok további kiépítése is. A szerződést skót részről Colin McPhail, a Dalgety Bay and Hillend Közösségi Tanács és a Dalgety Bay Testvérkapcsolati Szövetség elnöke, Kay Morrison, Fife grófság elnökhelyettese, Ócsa nevében Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester, a Pest Megyei Közgyűlés gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke írta alá.

Dalgety Bay hivatalos honlapja

ÓCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL
2364 Ócsa, Bajcsy-Zs. u. 2
E-mail: polghiv@ocsa.hu
Központi tel.: +36-29-378-125

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 13.00 - 16.00
Péntek: 07.30 - 12.00

© 2019. Ócsa Város Önkormányzata.
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató.